Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 13 / 06 (Ιουν.) / 2023


Οι 1.163+ Εντολές του τέλειου Χριστιανού


Όλοι οι σύνδεσμοι ανοίγουν σε νέα καρτέλα (tab)Οι 10+ Εντολές της Παλαιάς Διαθήκης
 1. Δεν θα πιστέψεις ότι υπάρχουν και δεν θα λατρέψεις άλλους «θεούς» πέρα από τον Θεό (τον Άγιο Τριαδικό Θεό).
 2. Δεν θα κατασκευάσεις, δεν θα προσκυνάς και δεν θα λατρεύεις κανενός είδους είδωλα και ομοιώματα.
 3. Δεν θα χρησιμοποιείς απερίσκεπτα το όνομα του Κυρίου, του θεού σου.
 4. Δεν θα εργάζεσαι το Σάββατο, αλλά θα την αφιερώνεις στον Θεό. (από την Καινή Διαθήκη και μετά οι Χριστιανοί αφιερώνουμε στον Θεό την Κυριακή)
 5. Να τιμάς τον πατέρα σου και τη μητέρα σου.
 6. Δεν θα φονεύσεις.
 7. Δεν θα μοιχεύσεις.
 8. Δεν θα κλέψεις.
 9. Δεν θα καταθέσεις ψεύτικη μαρτυρία ενάντια στο συνάνθρωπο σου.
 10. Δεν θα επιθυμήσεις τίποτε απ’ ό, τι ανήκει στο συνάνθρωπο σου.
Και δεκάδες άλλες μέσα από τα Βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης όπως το Δευτερονόμιο, κοκ.Οι 40+ Εντολές της Καινής Διαθήκης

Να αγαπάς τον Θεό σου με όλη την καρδιά σου και με όλη την ψυχήν σου και με όλη την δοιάνοιά σου (Ματθ. κβ΄ 37)
Να αγαπάς τον πλησίον σου όπως αγαπάς τον εαυτόν σου (Ματθ. κβ΄ 39)
Να είσαι ταπεινός (Ματθ. ε΄ 3)
Να είσαι ειρηνικός και πράος (Ματθ. ε΄ 5)
Να διψάς για δικαιοσύνη (Ματθ. ε΄ 5)
Να είσαι ελεήμων (Ματθ. ε΄ 7)
Να μη φονεύεις (Ματθ. ε΄ 21)
Να μην οργίζεσαι (Ματθ. ε΄ 22)
Να μην υβρίζεις τον πλησίον (Ματθ. ε΄ 22)
Να μη μοιχεύεις (Ματθ. ε’ 27)
Να μην επιθυμείς τη γυναίκα του πλησίον (Ματθ. ε΄ 28)
Να μη αντιδικείς (Ματθ. ε΄ 39)
Να αγαπάς τον εχθρό σου (Ματθ. ε΄ 44)
Να συγχωρείς τα αμαρτήματα των άλλων (Ματθ. στ΄ 14)
Να μη θησαυρίζεις (Ματθ. στ’ 19)
Να μην κατακρίνεις τον πλησίον (Ματθ. ζ΄ 1) [ισχύει μόνον για τα περί βίου και όχι για τα περί Πίστεως]
Να κάνεις στους άλλους αυτό ακριβώς που θέλεις να κάνουν και οι άλλοι σε σένα (Ματθ. ζ΄ 12)
Να θυσιάζεις τη ζωή σου για τον Κύριο (Ματθ. ι΄ 39)
Να μη βλασφημείς το Άγιο Πνεύμα (Ματθ. ιβ΄ 31)
Να τιμάς τον πατέρα σου και τη μητέρα σου (Ματθ. ιε΄ 4)
Να μην πορνεύεις (Ματθ. ιε΄ 19)
Να μην ψευδομαρτυρείς (Ματθ. ιε΄ 19)
Να μην κλέβεις (Ματθ. ιε΄ 19)
Να μη χωρίζεις τη γυναίκα σου (παρά μόνο ένεκα μοιχείας). (Ματθ. ιθ΄ 9)
Να μετανοείς για τα αμαρτήματά σου (Ματθ. κα΄ 31)
Να μη στερείς τον πλησίον σου απ’ ό, τι του ανήκει (Μάρκ. ι΄ 19)
Να μην είσαι πλεονέκτης (Ρωμ. Α΄ α΄ 29)
Να μη φθονείς (Ρωμ. Α΄ α΄ 29)
Να μη φιλονικείς (Ρωμ. Α΄ α΄ 29)
Να μη μνησικακείς (Ρωμ. Α΄ α΄ 31)
Να μη συκοφαντείς (Ρωμ. Α΄ γ΄ 8)
Να μην υπερηφανεύεσαι (Ρωμ. Α΄ ιβ΄ 16)
Να έχεις υπομονή (Ρωμ. Α΄ ιβ΄ 12)
Να είσαι φιλόξενος (Ρωμ. Α΄ ιβ΄ 13)
Να μην εκτοξεύεις κατάρες (Ρωμ. Α΄ ιβ΄ 14)
Να αποφεύγεις τα αμαρτωλά φαγοπότια και τη μέθη (Ρωμ. Α΄ ιγ΄ 13)
Να μη συμπεριφέρεσαι ως θηλυπρεπής η αρσενοκοίτης (Κορ. Α΄ στ΄ 9)
Να αγαπάς την αλήθεια (Κορ. Α΄ ιγ΄ 6)
Να είσαι μεγαλόψυχος και ανεκτικός (Κορ. Α΄ ιγ΄ 4)
Να υπομένεις τα ελαττώματα των άλλων (Κορ. Α΄ ιγ΄ 7)

Και δεκάδες άλλες εντολές σε έμμεση σύνταξη, όπως για παράδειγμα το «...οὔτε πόρνοι οὔτε εἰδωλολάτραι οὔτε μοιχοὶ οὔτε μαλακοὶ οὔτε ἀρσενοκοῖται οὔτε πλεονέκται οὔτε κλέπται οὔτε μέθυσοι, οὐ λοίδοροι, οὐχ ἅρπαγες βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι» (Κορ. Α΄ στ΄ 9), ή το «...ὄφελον ψυχρὸς ἦς ἢ ζεστός...» (Αποκ. γ΄ 15)Οι 1.113+ Εντολές της Ιεράς Παραδόσεως

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ (336)
Οι 85 ιεροί Κανόνες των Αγίων Αποστόλων (μέρος του ιερού Πηδαλίου)
Οι 251 Διαταγές των Αγίων Αποστόλων

ΠΑΤΕΡΙΚΕΣ (777+)
Οι 777 ιεροί Κανόνες των Συνόδων (Οικουμενικών, Πανορθοδόξων και Τοπικών) και των Αγίων Πατέρων (μέρος του ιερού Πηδαλίου)
Οι αναρίθμητες εντολές και συμβουλές των Αγίων Πατέρων (από την Πατρολογία)

π.χ. Είναι εντολή του Θεού να μιλούμε όταν προσβάλλονται τα της Πίστεως […] όταν πρόκειται περί Πίστεως, δεν μπορείς να πείς: "ποιός είμαι εγώ που θα μιλήσω; Ιερέας είμαι; Όχι. Κάποιος αμόδιος με τέτοια εξουσία; Ούτε αυτό. Κάποιος αξιωματικός έστω; Από που κι' ως πού; Αγρότης; Ούτε κάν αυτό δεν είμαι. Είμαι ένας φτωχός που παλεύει όλη μέρα για ενα κομμάτι ψωμί. Δεν μου πέφτει κανένας λόγος για τα περί Πίστεως." Ουαί κι' αλλοίμονο! […] θα σου αποδωθούν ευθύνες από τον Θεό την ημέρα της Κρίσεως, και επειδή δεν μίλησες, ακόμη και εαν είσαι ζητιάνος, θα δώσεις λόγο για την σιωπή σου. ... Ώστε και αυτός ο φτωχός δεν θα έχει καμία δικαιολογία την ημέρα της Κρίσεως, και θα κατακριθεί μόνο και μόνο επειδή δεν άρθρωσε λόγο όταν έπρεπε. (Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης)

π.χ. Κάθε κληρικὸ τοῦ ὁποίου ἡ πίστις, οἱ λόγοι καὶ τὰ ἔργα δὲν συμφωνοῦν μέ τὶς διδασκαλίες τῶν Ἁγίων Πατέρων νὰ μὴν τὸν δεχόμαστε στὴν οἰκία μας. Ἀλλὰ νὰ τὸν ἀποστρεφόμεθα καὶ νὰ τὸν μισοῦμε ὡς δαίμονα, ἔστω κι ἄν ἀνασταίνει νεκροὺς καὶ κάνει μύρια θαύματα. (Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος)

π.χ. Εκείνο το κέρδος οπού γίνεται την Κυριακήν είνε αφωρισμένο και κατηραμένο, και βάνετε φωτιά και κατάρα εις το σπίτι σας και όχι ευλογίαν και ή σε θανατώνει ο Θεός παράκαιρα, ή την γυναίκα σου, ή το παιδί σου, ή το ζώον σου ψοφά, ή άλλον κακόν σου κάμνει. Όθεν, αδελφοί μου, διά να μη πάθετε κανένα κακόν, μήτε ψυχικόν μήτε σωματικόν, εγώ σας συμβουλεύω να φυλάγετε την Κυριακήν, ωσάν οπού είνε αφιερωμένη εις τον Θεόν (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός)

π.χ. Να μην τοκίζετε. Αυτός που δέχεται χρήματα με τον τόκο τους [...] βάζει την καταστροφή στην οικία του. (Άγιος Γρηγόριος Νύσσης)

π.χ. Όταν ερωτάσαι, δίδε απάντηση με πρέπουσα και ταπεινή φωνή, όταν δεν ερωτάσαι, σιώπα [...] Κάθε λόγος που δεν συντελεί στην ικανοποίηση της ανάγκης που έχουμε εν Κυρίω θεωρείται αργός (Άγιος Βασίλειος ο Μέγας)
π.χ. Η πολυλογία είναι σημάδι αγνωσίας... [...] Όποιος γνώρισε τα παραπτώματά του, χαλιναγώγησε τη γλώσσα του... (Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης)
Οι ΩΞΒ΄ (862) ιεροί Κανόνες του ιερού Πηδαλίου


Σημείωση1: Να διευκρινίσουμε για όποιον αδελφό τυχόν αγνοεί τι ισχύει με τους ιερούς Κανόνες, ότι σύμφωνα με την Ορθόδοξη διδασκαλία, οι ιεροί Κανόνες είναι το κύριο μέρος της Ιεράς Παραδόσεως, δηλαδή της δεύτερης Πηγής της Ορθοδόξου Πίστεως, και όπως μας αναφέρουν οι Άγιοι Πατέρες η Ιερά Παράδοση είναι προϊόν Θείας αποκαλύψεως και η ζώσα συνέχεια της Αγίας Γραφής, και γι’ αυτό είναι ισότιμη και ισόκυρη τω θείω γραπτώ λόγω και διαμένει αναλλοίωτη είς τους αιώνας, μέχρι την συντέλεια του κόσμου. Αυτά μας πληροφορεί μεταξύ πολλών άλλων Αγίων και ο σύγχρονος Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως.

Να διευκρινίσουμε επίσης, ότι άλλο είναι η διαχρονική ισχύς των ιερών Κανόνων και άλλο η προτεινόμενη χρήση των επιτιμίων τα οποία τους συνοδεύουν. Όπως συνομολογούν όλοι οι Πατέρες, τα επιτίμια χρειάζονται πολύ εμπειρία και διάκριση από τον πνευματικό, και χρησιμοποιούνται ή όχι, κατά περίσταση. Η υπερ-χαλάρωση των ηθών, η ισοπέδωση των ιερών Κανόνων και η σχεδόν ανύπαρκτη χρήση των επιτιμίων από τους πνευματικούς σήμερα, δεν σημαίνει σε καμία απολύτως περίπτωση την ακύρωση των ιερών Κανόνων. Εάν ο άνθρωπος ξεπέσει τόσο ώστε να θεωρεί τον φόνο νόμιμο και ηθικό, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει και ο Θεός και δεν θα κρίνει με τα κριτήρια τα οποία έθεσε.

Υποσημείωση: Δυστυχώς ο άνθρωπος έχει ήδη ξεπέσει τόσο ώστε να θεωρεί τον φόνο νόμιμο και ηθικό. Βλέπε για παράδειγμα τους εκατομμύρια φόνους εκ προμελέτης ανά τον κόσμο με τις λεγόμενες αμβλώσεις. Βλέπε τους νόμους περί εκτελέσεως καταδίκων, όπως στις διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Βλέπε τους νόμους περί εκτελέσεως παρανόμων στις διάφορες Μωαμεθανικές χώρες και στην Ινδία. Βλέπε τους νόμους που έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται από χώρα σε χώρα με την νομιμοποίηση της ευθανασίας σε καρκινοπαθείς, χρόνια αναπήρους, εγκεφαλικά νεκρούς, ή όσους το επιθυμούν οι ίδιοι, κοκ.

Σημείωση2: Το κείμενο που ακολουθεί με τους ιερούς Κανόνες δεν είναι το πρωτότυπο κείμενο, δεν είναι το πλήρες κείμενο, δεν συμπεριλαμβάνει την Ερμηνεία, την Συμφωνία και τις Υποσημειώσεις των Κανόνων, αλλά είναι μια επιγραμματική απόδωση του κάθε Κανόνα στην δημοτική. Ο σκοπός είναι να πάρει μια γεύση και να εξοικειωθεί ακόμη και ο πλέον ακατήχητος αδελφός στο ποιοί είναι και τι λένε οι ιεροί Κανόνες.

Σημείωση3: Επειδή το πόνημα αυτό είναι τεράστιο, θα ξεκινήσω βάζοντας μερικούς διάσπαρτα επιλεγμένους Κανόνες που αφορούν τον ομολογιακό προσανατολισμό του ιστοτόπου, και κατόπιν θα προσθέτω.Κανόνες των Αγίων Αποστόλων

Κανόνες των Αγίων Αποστόλων
ΠΕ΄ (85) Κανόνες

 1. (α΄) Για να είναι έγκυρη η χειροτονία Επισκόπου πρέπει να γίνει από τουλάχιστον 2-3 άλλους Επισκόπους
 2. (β΄) Όλοι οι υπόλοιποι βαθμοί ιερωσύνης (πρεσβύτερος, διάκονος, κλπ) χειροτονούνται από έναν Επίσκοπο
 3. (γ΄) Να καθαιρείται ο κληρικός ο οποίος δεν τελεί την Θεία Λειτουργία αποκλειστικά με άρτο και οίνο εσμιγμένο με νερό (πχ χρησιμοποιεί μέλι, γάλα, κοκ)
 4. (δ΄) Απαγορεύεται να προσφέρονται στο Ιερό Βήμα άλλα θυσιαστικά πλήν του άρτου, του οίνου, του έλαιου και του θυμιάματος. Οποία άλλη προσφορά ας αποστέλεται στη οικία του κληρικού.
 5. (ε΄)
 6. (στ΄) Απαγορεύεται οι κληρικοί να καταπιάνονται με κοσμικές φροντίδες (πχ καθήκοντα Επιτρόπου).
 7. (ζ΄) Να καθαιρείται ο κληρικός που θα εορτάσει το Πάσχα πρίν από την Εαρινή Ισημερία και παρέα με το Φάσκα των Ιουδαίων.
 8. (η΄)
 9. (θ΄) Να τιμωρούνται όσοι πιστοί δεν μένουν μέχρι τέλους στην Θεία Λειτουργία ή δεν κοινωνούν χωρίς λόγο (πχ επιτίμιο)
 10. (ι΄) Απαγορεύεται σε κληρικούς και λαϊκούς (δλδ στους πάντες) η συμπροσευχή με (δικαίως) ακοινώνητους (πχ σχισματικούς και αιρετικούς) ακόμη και στο σπίτι
 11. (ια΄) Απαγορεύεται σε κληρικούς η συμπροσευχή με (δικαίως) καθηρμένους (πχ σχισματικούς και αιρετικούς)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄) Απαγορεύεται ένας Επίσκοπος να επεμβαίνει σε ότι αφορά δικαιοδοσία άλλης Επισκοπής (Επιπήδησις, Εισπήδησις, Επίβασις)
 15. (ιε΄) Ο κάθε κληρικός να χειροτονείται με έδρα κάποια ενορία και όχι άνευ έδρας και να μην ιερουργεί σε Ιερό Ναό άλλης Επισκοπής χωρίς άδεια από τον Επίσκοπό του.
 16. (ιστ΄) Απαγορεύεται ένας Επίσκοπος να χρησιμοποιεί κληρικούς άλλης Επισκοπής εφόσον αυτοί έχουν (δικαίως) τεθεί σε αργία από τον Επίσκοπό τους.
 17. (ιζ΄) Απαγορεύεται να εισέλθει στην ιερωσύνη όποιος έχει νυμφευθεί ή αρραβωνιασθεί δυο φορές.
 18. (ιη΄)
 19. (ιθ΄)
 20. (κ΄) Να καθαιρείται όποιος κληρικός μπαίνει εγγυητής για οικονομικές υποθέσεις (πχ δάνεια). Εξαιρούνται οι δια Θεού ευαρεστήσεως πράξεις αυτοθυσίας όπως το να φυλακισθείς ή να θανατωθείς εσύ για να σώσεις τον αδελφόν σου, κοκ.
 21. (κα΄)
 22. (κβ΄)
 23. (κγ΄)
 24. (κδ΄)
 25. (κε΄) Να καθαιρείται κληρικός ο οποίος απδείχθη ότι είναι ένοχος επί πορνεία, επιορκία, κλοπή, κοκ.
 26. (κστ΄) Απαγορεύεται να νυμφεύονται οι κληρικοί μετά την χειροτονία. Μόνον οι αναγνώστες και οι ψάλτες επιτρέπεται.
 27. (κζ΄)
 28. (κη΄) Να αφορίζεται ο δι' αποδεδειγμένα εγκλήματα και δικαίως καθαιρεθείς κληρικός ο οποίος συνεχίζει να ιερουργεί.
 29. (κθ΄) Να καθαιρείται και να αφορίζεται όποιος εξαγοράζει την χειροτονία του (πχ πληρώνει/"λαδώνει" για να τον χειροτονήσουν).
 30. (λ΄) Να καθαιρείται και να αφορίζεται όποιος Επίσκοπος χρησιμοποιεί κοσμικές γνωριμίες/εξουσίες για να πάρει μια Μητρόπολη.
 31. (λα΄) Απαγορεύεται να αποτειχίσει ο ιερέας τον Επίσκοπό του, εκτός και εαν ο Επίσκοπος δεν διάγει εν ευσεβεία (δεν ορθοτομεί=αιρετίζει) και δικαιωσύνη (είναι άδικος ή διαβεβλημένος=διεφθαρμένος)
 32. (λβ΄)
 33. (λγ΄)
 34. (λδ΄)
 35. (λε΄) Απαγορεύεται ο Επίσκοπος να χειροτονεί ή να ιερουργεί εκτός της δικής του δικαιοδοσίας χωρίς άδεια από τον εκεί Επίσκοπο, αλλά ούτε και στις ενορίες των δικών του κληρικών μπορεί να χειροτονεί.
 36. (λστ΄) Όποιος Επίσκοπος ή κληρικός αρνείται να διακονήσει τη έδρα του να αφορίζεται. Αν τον Επίσκοπο δεν τον δέχονται οι κληρικοί χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος ας αφορίζονται αυτοί.
 37. (λζ΄) Εντός της κάθε Μητροπόλεως πρέπει να συγκαλείται δυο φορές το χρόνο Επισκοπική Σύνοδος για να επιλύονται τυχόν δογματικές/θεολογικές διαφωνίες και έριδες. Η μια την τέταρτη εβδομάδα της Πεντηκοστής (μετά το Πάσχα) και η άλλη τον Οκτώβριο.
 38. (λη΄) Ο Επίσκοπος έχει την φροντίδα της τοπικής Εκκλησιαστικής περιουσίας (χωράφια, κινητά, ακίνητα, κοκ) όμως να μην τα θεωρεί ιδιοκτησία του αλλά ως διαχειριστής της περιουσίας του Θεού. Να μην χαρίζει πράγματα που δεν είναι δικά του αλλά του Θεού και να μην ελεεί ούτε τους κατά σάρκα συγγενείς του παραπάνω απ' ότι τους υπολοίπους πτωχούς αδελφούς του.
 39. (λθ΄) Οι Πρεσβύτεροι και οι Διάκονοι να μην ενεργούν αυθαιρέτως χωρίς την ενημέρωση και ευλογία του Επισκόπου (πχ χειροθεσίες, κουρές, εξομολόγοι, κοκ).
 40. (μ΄) Τα περιουσιακά (κινητά και ακίνητα) του Επισκόπου πρέπει να είναι γνωστά, φανερά και δημόσια. Τόσο τα προσωπικά όσο και τα Εκκλησιαστικά.
 41. (μα΄)
 42. (μβ΄)
 43. (μγ΄)
 44. (μδ΄)
 45. (με΄) Απαγορεύεται σε όλους, ειδικά στους κληρικούς, να συμπροσευχηθούν με αιρετικούς ή να τους επιτρέψουν να ιερουργήσουν
 46. (μστ΄) Απαγορεύεται ρητά οι κληρικοί να αναγνωρίζουν το "βάπτισμα" ή τα ψευδο-μυστήρια αιρετικών. Οι αιρετικοί αναφέρονται απο τους Αποστόλους ώς άπιστοι και μερίδες του Διαβόλου
 47. (μζ΄) Να καθαιρείται απο την ιερωσύνη όποιος αποδέχεται το αιρετικό "βάπτισμα", το οποίο μάλιστα αναφέρεται από τους Αγίους Πατέρες ως "σιχαμερόν" και "μόλυσμα", και ο "βαπτισμένος" ως "μολυσμένος"
 48. (μη΄)
 49. (μθ΄)
 50. (ν΄)
 51. (να΄)
 52. (νβ΄)
 53. (νγ΄)
 54. (νδ΄)
 55. (νε΄)
 56. (νστ΄)
 57. (νζ΄)
 58. (νη΄)
 59. (νθ΄)
 60. (ξ΄)
 61. (ξα΄)
 62. (ξβ΄)
 63. (ξγ΄)
 64. (ξδ΄)
 65. (ξε΄) Απαγορεύεται αυστηρά σε κληρικούς και λαϊκούς να μπαίνουν σε ναούς αιρετικών κατά την διάρκεια των προσευχών και λειτουργιών τους
 66. (ξστ΄)
 67. (ξζ΄)
 68. (ξη΄) Η «χειροτονία», η «ιερωσύνη» και το «βάπτισμα» των αιρετικών δεν ισχύουν λένε οι Άγιοι Απόστολοι. Στην «Ερμηνεία» του Κανόνος, οι Άγιοι Πατέρες αναφέρουν το «βάπτισμα» των αιρετικών ως «μόλυσμα» και την «ιερωσύνη» τους ώς «μιαρωσύνη»
 69. (ξθ΄) Ορίζει την υποχρεωτικότητα της νηστείας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής αλλά και κάθε Τετάρτης και Παρασκευής
 70. (ο΄)
 71. (οα΄)
 72. (οβ΄)
 73. (ογ΄)
 74. (οδ΄)
 75. (οε΄)
 76. (οστ΄)
 77. (οζ΄)
 78. (οη΄)
 79. (οθ΄)
 80. (π΄)
 81. (πα΄)
 82. (πβ΄)
 83. (πγ΄)
 84. (πδ΄)
 85. (πε΄)Κανόνες 6 Οικουμενικών Συνόδων
(εκ των 9 Οικουμενικών Συνόδων)

Κανόνες της εν Νικαία Α΄ (1ης) Οικουμενικής Συνόδου (325 μΧ)
Κ΄ (20) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄) Μόνον οι σχισματικοί μπορούν (κατ'οικονομίαν) να επιστρέψουν στην Εκκλησία χωρίς επανα-Βαπτισμό. Οι αιρετικοί υποχρεωτικά με Βάπτιση
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)
 16. (ιστ΄)
 17. (ιζ΄)
 18. (ιη΄)
 19. (ιθ΄) Οι αιρετικοί μόνον δια Βαπτίσματος να γίνονται δεκτοί στην Εκκλησία
 20. (κ΄)Κανόνες της εν Κωνσταντινουπόλει Β΄ (2ας) Οικουμενικής Συνόδου (381 μΧ)
Ζ΄ (7) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄) Για να γίνει αποδεκτός ένας αιρετικός πρέπει να αναθεματίσει γραπτώς τις πρότερες πλάνες του, να κατηχηθεί αρκετό καιρό και τότε να ΒαπτιστείΚανόνες της εν Εφέσω Γ΄ (3ης) Οικουμενικής Συνόδου (431 μΧ)
Η΄ (8) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄) Απαγορεύεται να κυρήττεις, να γράφεις, ή να συντάσσεις διαφορετική Πίστη από εκείνη την οποία όρισαν οι Άγιοι Πατέρες (δλδ την Ορθόδοξη)
 8. (η΄) Απαγορεύεται αυστηρά η παρέκκλιση απο το Σύμβολο της ΠίστεωςΚανόνες της εν Χαλκηδόνι Δ΄ (4ης) Οικουμενικής Συνόδου (451 μΧ)
Λ΄ (30) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)
 16. (ιστ΄)
 17. (ιζ΄)
 18. (ιη΄)
 19. (ιθ΄)
 20. (κ΄)
 21. (κα΄)
 22. (κβ΄)
 23. (κγ΄)
 24. (κδ΄)
 25. (κε΄)
 26. (κστ΄)
 27. (κζ΄)
 28. (κη΄)
 29. (κθ΄)
 30. (λ΄)Κανόνες της εν Κωνσταντινουπόλει Πενθέκτης (εν Τρούλω) Οικουμενικής Συνόδου (680 μΧ)
ΡΒ΄ (102) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄) Επικυρώνουμε όλους τους ιερούς Κανόνες των Αγίων Αποστόλων και Πατέρων. Απαγορεύεται η αλλοίωση ή αλλαγή τους. Όποιος επιχειρεί να παραχαράξει ή να αλλάξει τους Κανόνες είναι υπόλογος
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)
 16. (ιστ΄)
 17. (ιζ΄)
 18. (ιη΄)
 19. (ιθ΄)
 20. (κ΄)
 21. (κα΄)
 22. (κβ΄)
 23. (κγ΄)
 24. (κδ΄)
 25. (κε΄)
 26. (κστ΄)
 27. (κζ΄)
 28. (κη΄)
 29. (κθ΄)
 30. (λ΄)
 31. (λα΄)
 32. (λβ΄)
 33. (λγ΄)
 34. (λδ΄)
 35. (λε΄)
 36. (λστ΄)
 37. (λζ΄)
 38. (λη΄)
 39. (λθ΄)
 40. (μ΄)
 41. (μα΄)
 42. (μβ΄)
 43. (μγ΄)
 44. (μδ΄)
 45. (με΄)
 46. (μστ΄)
 47. (μζ΄)
 48. (μη΄)
 49. (μθ΄)
 50. (ν΄)
 51. (να΄)
 52. (νβ΄)
 53. (νγ΄)
 54. (νδ΄)
 55. (νε΄)
 56. (νστ΄)
 57. (νζ΄)
 58. (νη΄)
 59. (νθ΄)
 60. (ξ΄)
 61. (ξα΄)
 62. (ξβ΄) Απαγορεύεται η χρήση προσωπείων (πχ ιατρική μάσκα) εντός των ιερών ναών
 63. (ξγ΄)
 64. (ξδ΄)
 65. (ξε΄)
 66. (ξστ΄)
 67. (ξζ΄)
 68. (ξη΄)
 69. (ξθ΄)
 70. (ο΄)
 71. (οα΄)
 72. (οβ΄) Απαγορεύεται ρητώς και είναι άκυρος, οποιοσδήποτε μεικτός γάμος (μεταξύ Ορθοδόξων και αιρετικών)
 73. (ογ΄)
 74. (οδ΄)
 75. (οε΄)
 76. (οστ΄)
 77. (οζ΄)
 78. (οη΄)
 79. (οθ΄)
 80. (π΄)
 81. (πα΄)
 82. (πβ΄)
 83. (πγ΄)
 84. (πδ΄)
 85. (πε΄)
 86. (πστ΄)
 87. (πζ΄)
 88. (πη΄)
 89. (πθ΄)
 90. (Ϟ΄)
 91. (Ϟα΄)
 92. (Ϟβ΄)
 93. (Ϟγ΄)
 94. (Ϟδ΄)
 95. (Ϟε΄) Για να γίνει αποδεκτός ένας αιρετικός πρέπει να αναθεματίσει γραπτώς τις πρότερες πλάνες του, να κατηχηθεί αρκετό καιρό και τότε να Βαπτιστεί
 96. (Ϟστ΄)
 97. (Ϟζ΄)
 98. (Ϟη΄)
 99. (Ϟθ΄)
 100. (ρ΄)
 101. (ρα΄)
 102. (ρβ΄)Κανόνες της εν Νικαία Ζ΄ (7ης) Οικουμενικής Συνόδου (787 μΧ)
ΚΒ΄ (22) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)
 16. (ιστ΄)
 17. (ιζ΄)
 18. (ιη΄)
 19. (ιθ΄)
 20. (κ΄)
 21. (κα΄)
 22. (κβ΄)Κανόνες 11 Τοπικών Συνόδων
(εκ των 26 Τοπικών Συνόδων)

Κανόνες της εν Κωνσταντινουπόλει Πρωτοδευτέρας Τοπικής Συνόδου (861 μΧ)
ΙΖ΄ (17) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄) Απαγορεύεται ο ιερέας, ή ο επίσκοπος, ή ο μητροπολίτης να αποτειχίσει τον προϊστάμενό του χωρίς λόγο. Όσοι όμως αποτειχίζουν τον άμεσα προϊστάμενό τους επειδή αυτός (ο προϊστάμενος) αιρετίζει, όχι μόνο δεν υπόκεινται σε παράπτωμα και τιμωρία, αλλά πρέπει να τους τιμούμε επειδή διασώζουν την Εκκλησία από τα σχίσματα που προκαλούν οι αιρετίζοντες προϊστάμενοί τους
 16. (ιστ΄)
 17. (ιζ΄)Κανόνες της εν τη Αγία Σοφία Τοπικής Συνόδου (879 μΧ)
Γ΄ (3) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)Κανόνες της εν Καρχηδόνι (Καρθαγένη) Τοπικής Συνόδου (255 & 256 μΧ)
Α΄ (1) Κανόνας

 1. (α΄)Κανόνες της εν Αγκύρα Τοπικής Συνόδου (314 μΧ)
ΚΕ΄ (25) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)
 16. (ιστ΄)
 17. (ιζ΄)
 18. (ιη΄)
 19. (ιθ΄)
 20. (κ΄)
 21. (κα΄)
 22. (κβ΄)
 23. (κγ΄)
 24. (κδ΄)
 25. (κε΄)Κανόνες της εν Νεοκαισαρεία Τοπικής Συνόδου (315 μΧ)
ΙΕ΄ (15) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)Κανόνες της εν Γάγγρα Τοπικής Συνόδου (340 μΧ)
ΚΑ΄ (21) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)
 16. (ιστ΄)
 17. (ιζ΄)
 18. (ιη΄)
 19. (ιθ΄)
 20. (κ΄)
 21. (κα΄)Κανόνες της εν Αντιοχεία Τοπικής Συνόδου (341 μΧ)
ΚΕ΄ (25) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄) Απαγορεύεται ρητά η συμπροσευχή με ακοινωνήτους και αφορισμένους (όπως οι σχισματικοί και οι αιρετικοί) ακόμη και στο σπίτι
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)
 16. (ιστ΄)
 17. (ιζ΄)
 18. (ιη΄)
 19. (ιθ΄)
 20. (κ΄)
 21. (κα΄)
 22. (κβ΄)
 23. (κγ΄)
 24. (κδ΄)
 25. (κε΄)Κανόνες της εν Λαοδικεία Τοπικής Συνόδου (364 μΧ)
Ξ΄ (60) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄) Απαγορεύεται ρητά οι αιρετικοί να μπαίνουν στους Ορθοδόξους Ιερούς Ναούς
 7. (ζ΄)
 8. (η΄) Για να γίνει αποδεκτός ένας αιρετικός πρέπει να αναθεματίσει γραπτώς τις πρότερες πλάνες του, να κατηχηθεί αρκετό καιρό και τότε να Βαπτιστεί
 9. (θ΄)
 10. (ι΄) Δεν πρέπει οι Ορθόδοξοι να παντρεύουν τα παιδιά τους με αιρετικούς
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)
 16. (ιστ΄)
 17. (ιζ΄)
 18. (ιη΄)
 19. (ιθ΄)
 20. (κ΄)
 21. (κα΄)
 22. (κβ΄)
 23. (κγ΄)
 24. (κδ΄)
 25. (κε΄)
 26. (κστ΄)
 27. (κζ΄)
 28. (κη΄)
 29. (κθ΄)
 30. (λ΄)
 31. (λα΄) Δεν πρέπει οι Ορθόδοξοι να παντρεύουν τα παιδιά τους με αιρετικούς
 32. (λβ΄) Απαγορεύεται αυστηρά να δέχεστε ευλογίες (πχ μύρωμα) απο αιρετικούς διότι αυτό συνιστά μόλυσμα
 33. (λγ΄) Απαγορεύεται η συμπροσευχή με σχισματικούς ή αιρετικούς
 34. (λδ΄)
 35. (λε΄)
 36. (λστ΄)
 37. (λζ΄) Απαγορεύεται να συνεορτάζουμε με αιρετικούς (βλ. Θεοφάνεια στην Γερμανία) ή να ανταλλάσουμε θρησκευτικά δώρα (πχ εικόνες, κοκ). [Σχόλιο ιστοσελίδος: Πόσο περισσότερο απαγορεύονται αυτονοήτως οι αλληλο-έπαινοι, οι αλληλο-βραβεύσεις, κλπ]
 38. (λη΄)
 39. (λθ΄)
 40. (μ΄)
 41. (μα΄)
 42. (μβ΄)
 43. (μγ΄)
 44. (μδ΄)
 45. (με΄)
 46. (μστ΄)
 47. (μζ΄)
 48. (μη΄)
 49. (μθ΄)
 50. (ν΄)
 51. (να΄)
 52. (νβ΄)
 53. (νγ΄)
 54. (νδ΄)
 55. (νε΄)
 56. (νστ΄)
 57. (νζ΄)
 58. (νη΄)
 59. (νθ΄)
 60. (ξ΄)Κανόνες της εν Σαρδική Τοπικής Συνόδου (347 μΧ)
Κ΄ (20) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)
 16. (ιστ΄)
 17. (ιζ΄)
 18. (ιη΄)
 19. (ιθ΄)
 20. (κ΄)Κανόνες της εν Κωνσταντινουπόλει Τοπικής Συνόδου (394 μΧ)
Β΄ (2) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)Κανόνες της εν Καρχηδόνι (Καρθαγένη) Τοπικής Συνόδου (419 μΧ)
ΡΜΑ΄ (141) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)
 16. (ιστ΄)
 17. (ιζ΄)
 18. (ιη΄)
 19. (ιθ΄)
 20. (κ΄)
 21. (κα΄)
 22. (κβ΄)
 23. (κγ΄)
 24. (κδ΄)
 25. (κε΄)
 26. (κστ΄)
 27. (κζ΄)
 28. (κη΄)
 29. (κθ΄)
 30. (λ΄)
 31. (λα΄)
 32. (λβ΄)
 33. (λγ΄)
 34. (λδ΄)
 35. (λε΄)
 36. (λστ΄)
 37. (λζ΄)
 38. (λη΄)
 39. (λθ΄)
 40. (μ΄)
 41. (μα΄)
 42. (μβ΄)
 43. (μγ΄)
 44. (μδ΄)
 45. (με΄)
 46. (μστ΄)
 47. (μζ΄)
 48. (μη΄)
 49. (μθ΄)
 50. (ν΄)
 51. (να΄)
 52. (νβ΄)
 53. (νγ΄)
 54. (νδ΄)
 55. (νε΄)
 56. (νστ΄)
 57. (νζ΄)
 58. (νη΄)
 59. (νθ΄)
 60. (ξ΄)
 61. (ξα΄)
 62. (ξβ΄)
 63. (ξγ΄)
 64. (ξδ΄)
 65. (ξε΄)
 66. (ξστ΄)
 67. (ξζ΄)
 68. (ξη΄)
 69. (ξθ΄)
 70. (ο΄)
 71. (οα΄)
 72. (οβ΄)
 73. (ογ΄)
 74. (οδ΄)
 75. (οε΄)
 76. (οστ΄)
 77. (οζ΄)
 78. (οη΄)
 79. (οθ΄)
 80. (π΄)
 81. (πα΄)
 82. (πβ΄)
 83. (πγ΄)
 84. (πδ΄)
 85. (πε΄)
 86. (πστ΄)
 87. (πζ΄)
 88. (πη΄)
 89. (πθ΄)
 90. (Ϟ΄)
 91. (Ϟα΄)
 92. (Ϟβ΄)
 93. (Ϟγ΄)
 94. (Ϟδ΄)
 95. (Ϟε΄)
 96. (Ϟστ΄)
 97. (Ϟζ΄)
 98. (Ϟη΄)
 99. (Ϟθ΄)
 100. (ρ΄)
 101. (ρα΄)
 102. (ρβ΄)
 103. (ργ΄)
 104. (ρδ΄)
 105. (ρε΄)
 106. (ρστ΄)
 107. (ρζ΄)
 108. (ρη΄)
 109. (ρθ΄)
 110. (ρι΄)
 111. (ρια΄)
 112. (ριβ΄)
 113. (ριγ΄)
 114. (ριδ΄)
 115. (ριε΄)
 116. (ριστ΄)
 117. (ριζ΄)
 118. (ριη΄)
 119. (ριθ΄)
 120. (ρκ΄)
 121. (ρκα΄)
 122. (ρκβ΄)
 123. (ρκγ΄)
 124. (ρκδ΄)
 125. (ρκε΄)
 126. (ρκστ΄)
 127. (ρκζ΄)
 128. (ρκη΄)
 129. (ρκθ΄)
 130. (ρλ΄)
 131. (ρλα΄)
 132. (ρλβ΄)
 133. (ρλγ΄)
 134. (ρλδ΄)
 135. (ρλε΄)
 136. (ρλστ΄)
 137. (ρλζ΄)
 138. (ρλη΄)
 139. (ρλθ΄)
 140. (ρμ΄)
 141. (ρμα΄)Κανόνες 16 Αγίων Πατέρων

Κανόνες του Αγίου Διονυσίου Αλεξανδρείας
Δ΄ (4) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)Κανόνες του Αγίου Γρηγορίου Νεοκαισαρείας
ΙΒ΄ (12) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)Κανόνες του Αγίου Ιερομάρτυρος Πέτρου
ΙΕ΄ (15) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)Κανονικαί Επιστολαί του Μεγάλου Αθανασίου
Γ΄ (3) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)Κανόνες του Μεγάλου Βασιλείου
ϞΒ΄ (92) Κανόνες

 1. (α΄) Οι αιρετικοί δεν έχουν ούτε Βάπτισμα, ούτε Ιερωσύνη, ούτε Μυστήρια, ούτε Θεία Χάρη
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)
 16. (ιστ΄)
 17. (ιζ΄)
 18. (ιη΄)
 19. (ιθ΄)
 20. (κ΄)
 21. (κα΄)
 22. (κβ΄)
 23. (κγ΄)
 24. (κδ΄)
 25. (κε΄)
 26. (κστ΄)
 27. (κζ΄)
 28. (κη΄)
 29. (κθ΄)
 30. (λ΄)
 31. (λα΄)
 32. (λβ΄)
 33. (λγ΄)
 34. (λδ΄)
 35. (λε΄)
 36. (λστ΄)
 37. (λζ΄)
 38. (λη΄)
 39. (λθ΄)
 40. (μ΄)
 41. (μα΄)
 42. (μβ΄)
 43. (μγ΄)
 44. (μδ΄)
 45. (με΄)
 46. (μστ΄)
 47. (μζ΄) Οι αιρετικοί δεν έχουν Βάπτισμα. Το σωστό είναι να τηρείται η ακρίβεια. Η οικονομία είναι παρέκκλιση ανάγκης και επιλογή που εγκυμονεί σωτηριολογικές επιπτώσεις
 48. (μη΄)
 49. (μθ΄)
 50. (ν΄)
 51. (να΄)
 52. (νβ΄)
 53. (νγ΄)
 54. (νδ΄)
 55. (νε΄)
 56. (νστ΄)
 57. (νζ΄)
 58. (νη΄)
 59. (νθ΄)
 60. (ξ΄)
 61. (ξα΄)
 62. (ξβ΄)
 63. (ξγ΄)
 64. (ξδ΄)
 65. (ξε΄)
 66. (ξστ΄)
 67. (ξζ΄)
 68. (ξη΄)
 69. (ξθ΄)
 70. (ο΄)
 71. (οα΄)
 72. (οβ΄)
 73. (ογ΄)
 74. (οδ΄)
 75. (οε΄)
 76. (οστ΄)
 77. (οζ΄)
 78. (οη΄)
 79. (οθ΄)
 80. (π΄)
 81. (πα΄)
 82. (πβ΄)
 83. (πγ΄)
 84. (πδ΄)
 85. (πε΄)
 86. (πστ΄)
 87. (πζ΄)
 88. (πη΄)
 89. (πθ΄)
 90. (Ϟ΄)
 91. (Ϟα΄)
 92. (Ϟβ΄)Κανόνες του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης
Η΄ (8) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)Κανόνες του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου
Α΄ (1) Κανόνας

 1. (α΄)Κανόνες του Αγίου Αμφιλοχίου
Α΄ (1) Κανόνας

 1. (α΄)Κανόνες του Αγιωτάτου Τιμοθέου Αλεξανδρείας
ΙΗ΄ (18) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄) Απαγορεύεται να παρευρίσκονται οι αιρετικοί μέσα στον Ιερό Ναό κατά την τέλεση προσευχών και λειτουργιών
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)
 16. (ιστ΄)
 17. (ιζ΄)
 18. (ιη΄)Κανόνες του Αλεξανδρείας Θεοφίλου
ΙΔ΄ (14) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)Κανόνες του Αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας
Ε΄ (5) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)Κανονική Επιστολή του Αγίου Γενναδίου
Α΄ (1) Κανόνας

 1. (α΄)Κανόνες του Αγίου Ιωάννου του Νηστευτού
ΛΕ΄ (35) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)
 16. (ιστ΄)
 17. (ιζ΄)
 18. (ιη΄)
 19. (ιθ΄)
 20. (κ΄)
 21. (κα΄)
 22. (κβ΄)
 23. (κγ΄)
 24. (κδ΄)
 25. (κε΄)
 26. (κστ΄)
 27. (κζ΄)
 28. (κη΄)
 29. (κθ΄)
 30. (λ΄)
 31. (λα΄)
 32. (λβ΄)
 33. (λγ΄)
 34. (λδ΄)
 35. (λε΄)Κανονική Επιστολή του Αγίου Ταρασίου
Α΄ (1) Κανόνας

 1. (α΄)Κανόνες του Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητού
ΛΖ΄ (37) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)
 12. (ιβ΄)
 13. (ιγ΄)
 14. (ιδ΄)
 15. (ιε΄)
 16. (ιστ΄)
 17. (ιζ΄)
 18. (ιη΄)
 19. (ιθ΄)
 20. (κ΄)
 21. (κα΄)
 22. (κβ΄)
 23. (κγ΄)
 24. (κδ΄)
 25. (κε΄)
 26. (κστ΄)
 27. (κζ΄)
 28. (κη΄)
 29. (κθ΄)
 30. (λ΄)
 31. (λα΄)
 32. (λβ΄)
 33. (λγ΄)
 34. (λδ΄)
 35. (λε΄)
 36. (λστ΄)
 37. (λζ΄)Κανονικαί Ερωταποκρίσεις αι επι Νικολάου Πατριάρχου
ΙΑ΄ (11) Κανόνες

 1. (α΄)
 2. (β΄)
 3. (γ΄)
 4. (δ΄)
 5. (ε΄)
 6. (στ΄)
 7. (ζ΄)
 8. (η΄)
 9. (θ΄)
 10. (ι΄)
 11. (ια΄)(του editor)


omologiapistews@protonmail.comΒοηθήστε στον αντι-αιρετικό αγώνα :